page

Cute Cherry

suke ke blog ni ? like kan ea..thank awk ..

they are a part of me :)

13 Mar 2012

tutorial nak masak sos chezey ala ala KFC

at 12:34

ari tu ziqa ade bawak bekal gi sekolah
cheezey wedges ea
ala ala gitu lah

ramau request nak mintak resepi
no
ari ni ziqa nak ajar masak 

#resepi turun temurun :)

BAHAN BAHAN YANG DIPERLUKAN
  • 500 ml susu low cream #ziqa gune dutch lady je
  • setengah butter cup
  • 12 keping cheddar cheese
  • 3 sudu besar tepung gandum
  • 2 sudu kecik serbuk pati ayam #ziqa gune pati ayam maggie
  • lada sulah(yang dah di kisar)
  • lada hitam(yang dah di kisar)
  • perasa #korang leh gune ajinamoto, tapi ziqa gune maggie cukup rasa je
  • perwarna kuning #korang leh gune same ade serbuk atau cecair, tapi ziqa gune cecair 
CARA CARA NYa
#korang kene gune cooking pan yang ni tau..
supaya tak melekat !
  1. cairkan butter dalam pan..api yang paling kecik
  2. masukkan tepung dan susu. kalau sehingga sebati..(jangan kacau lama sangat,nanti die berketul ketul !)
  3. masuk cheese..kacau sehingga cheese tu cair
  4. letak lada sulah,lada hitam,perasa,pati ayam..kacau dan rasa..kalau kurang letak lagi
  5. ni part paling seronok..korang letak pewarna dan kacau sampai warna die cantik.
  6. dah oke..kalau pekat korang leh letak air sikit..
resepi yang ziqa bagi ni bnyak..so yang lebihnye korang leh letak dalam tupperway..dan isi dalam peti ais..
nanti bile bile mase leh makan dengan sosej ke kentang ke..

well dah siap jadi cham ni...

ziqa letak mayoneis n lada sulah sikit..
sedap

soooo...selamat mencuba oke :D

haziqah berkata terima kasih ♥♥

2 10000 yang berkata:

Alisya said...

nyum2..sedapnyer...nak cubalah..thanks kongsi resepi :)

haziqahtaib said...

@Alisyacube lah..sedap :)

Post a Comment

.ASSALAMUALAIKUM.
.awak leh tak tinggalkan comment kat bawah ni ?.
SATU pun jadi lah..haha :3

 

♥haziqahtaib♥ Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea

copyright by owner haziqah taib